Učinkovitiji video oglasi
Kako razviti video oglase koji će uspješno zaokupirati pozornost publike?

Kada govorimo o digitalnim kanalima, video formati mogu donijeti najveći ROI oglašivačima. Ovo je pod uvjetom da su pripremljeni u skladu s digitalnim kanalima na kojima se oglašava. Primjerice, kod društvenih mreža poput Facebook-a publika nije u potrazi za vašim brendom a oglas im se pokazuje dok scroll-aju feedom. Prekinuti ćete ih oglasom a jedini način da ga zaista i pogledaju, je da ih zainteresirate u prvih nekoliko sekundi oglasa.

Imamo nekoliko sekundi u kojima gledatelj odlučuje hoće li nastaviti scrollati ili ostati te pogledati video oglas.

Nekoliko je metoda s kojima, ukoliko se izvedu uspješno, možemo postići učinkovitost video oglasa prilikom njegovog osmišljavanja. Savjete je u sklopu Ad World konferencije, prezentirao Chris Erthel.

1. HUMOR i/ili ELEMENT IZNENAĐENJA

Humor je dobro poznata metoda privlačenja pozornosti publike. Kada na neobičan način pošaljemo poruku brenda, a pritom uspijemo i nasmijati publiku, na dobrom smo putu za ostvarivanje rezultata.

2. IMPULS ZA AKCIJOM

Serija oglasa RAID: Shadow Legends pregledana je nekoliko milijuna puta. Od glavnih likova igrice koji idu na terapije, do realnih situacija koje su sastavni dio igara – pauza.

Zamislite video oglas koji je samo na YouTube-u pregledan 10 mil. puta!

3. User Generated Content (UGC)

Sadržaj kojeg su stvorili sami korisnici jedan je od najvjerodostojnijih i najučinkovitijih formata oglasa. Kod korištenja video sadržaja kojeg su stvorili korisnici vaših proiizvoda i usluga, što je slika realnija (snimljena mobitelom), pozadina vjerodostojnija snimanju kod kuće a sam video u konačnici, manje reklama a više (pozitivno) iskustvo korisnika to će gledatelju poruka biti vjerodostojnija.

Produkcijski ovo znači da kućne video uratke vaših korisnika nije potrebno uređivati kao reklamu, želimo pokazati kako je snimljeno mobitelom i kako ne radi o namještenom oglasu.

4. STRAST OSNIVAČA / VLASNIKA

Ako vidimo samo proizvod, uslugu, koncept, propuštamo doživjeti cijelu priču. Osnivači tvrtki unose emociju u poslovanje, kao što smo pokazali u video produkciji za MORE Yachts.

Čak i ukoliko su osnivači, sramežljivi – publici njihovo pokazivanje daje dodatnu emociju uz sam proizvod. On postaje proizvod s pričom te vrijedi mnogo više.

Na primjeru MiniMeisa, norveškog start-up koji je patentirao sistem nosiljki za djecu vidljivo je kako je sadržaj koji donosi najveći angžman publike, uključuje osnivače tvrtke.

5. DINAMIKA

Dinamična i brza izmjena kadrova i informacija gdje gledatelja svakih 10-15 sekundi stavljamo u novu poziciju mogu zaustaviti gledatelje na vašem oglasu. Poruke i tekstualni dio ovdje su kompaktne i jednostavne, prilagođene brzini izmjena kadrova.

Kod produkcije dinamičnih video oglasa glazbena podloga, zvučni efekti i grafike pojačavaju dojam i pomažu gledatelju da zapamti ključne poruke.

6. NEOČEKIVANO

Slažete li se da će većina nas odmah prepoznati video oglas?

Ako promjenimo perspektivu i gledatelju ponudimo neočekivani “reklamni” početak velika je vjerojatnost da ga zainteresiramo kako bi poruku doživio do kraja.

Promjenom očekivanog slijeda video oglasa, drugačijom komunikacijom ili vizualnim neočekivanim stimulansom, velika je vjerojatnost da ciljna publika ne samo pogleda video oglasa, već i zapamti poruku.

7. HRABRE I ODLUČNE IZJAVE

Ukoliko dolaze od vjerodostojne osobe – izjave koje su hrabre mogu biti veliki poticaj na samom početku video oglasa.

8. PITANJE

Dobra pitanja vezana uz proizvod, uslugu i koncept odličan su početak video oglasa koji angažira publiku. Pitanje mora biti vezano uz poseban, neočekivan i jedan od top benefita proizvoda – kojeg publika možda ne očekuje.

Vrlo često navedeni se elementi učinkovitih video oglasa, kombiniraju. Bezbroj je mogućnosti kako napraviti drugačije, zanimljive ali i učikovite oglase koji ostvaruju zadane rezulate.

Ne propustite video sadržaje koje pripremate objaviti na svim svim kanalima – pročitajte 5 osnovnih kanala za objavu video sadržaja.

Nastavite čitati