Video Trendovi 2021. godine - Virtualna realnost

Približavanjem 2021. godine, većina poslovanja sprema se na „novo normalno“, koje će se nastaviti i u narednoj godini te pokušava isplanirati kratkoročne aktivnosti kojima može odgovoriti na današnje izazove. Globalno prebacivanje poslovanja online u 2020. godini, još je jednom ukazalo na značaj digitalnog marketinga, a pogotovo videa pri komunikaciji sa zaposlenicima, partnerima, klijentima i budućim potrošačima. Predviđa se da će do 2022., online video činiti više od 82% cjelokupnog internetskog prometa potrošača.

Donosimo pregled trendova za video industriju koji nas očekuju u 2021. godini.

1. 5G VIDEO

Dolaskom 5G mreže, značajno će se promijeniti online iskustvo korisnika i kvaliteta video sadržaja. Adaptacijom na 5G mrežu, očekuju se visokokvalitetno video iskustvo 4K/8K, brza mobilna video komunikacija, emitiranje videa uživo s minimalnim kašnjenjem, još fascinantnije iskustvo virtualne stvarnosti kao i dodatan rast konzumacije video sadržaja na mobitelima. 5G mreža omogućit će boast za audio- vizualne kreatore te omogućiti stvaranje inovativnih i sadržaja visoke rezolucije.

Inovacije koje očekujemo dolaskom 5G mreže su: Cloud VR (smanjenje potrošnje energije, duže trajanje baterije), interaktivnije video sadržaje, 5G Live TV te kraći full HD video formati.

Pregled video sadržaja po uređajima (Izvor: Labelium)

2. 360° VIDEO

Video u 360 stupnjeva već postavlja trendove, a očekuje se da će oni samo rasti i u 2021. godini. Istraživanje pokazuje da 360° fotografija i video imaju veći angažman korisnika online nego običan video ili fotografija. Štoviše, ovaj tip videa ostvaraje čak 46% pregleda cijelog videa, dok je poznato da običan video ostvari najviše pregleda do 3 sekunde kada korisnik prekida gledanje.

Video od 360 stupnjeva omogućava korisnicima da urone u virtualno okruženje i dožive proizvod, uslugu ili turističko iskustvo kroz aktivno, vlastito iskustvo.

Analiza performansi digitalnog sadržaja
Analiza performansi digitalnog sadržaja (izvor: Medium)

3. Live VIDEO

Očekuje se da će komunikacija putem društvenih medija sve više biti ostvarena na osobnoj razini. Ovakav način pristupa potrošačima omogućuje njihovu veću angažiranost i postiže veće povjerenje u proizvod, uslugu ili iskustvo. Također, algoritmi društvenih medija često daju prednost live videu jer se događaju u stvarnom vremenu. Na Facebooku primjerice, vjerojatnost je 4 puta veća da će korisnici pogledati video uživo od običnih video sadržaja.

Također, osim što privlači i zadržava više korisnika od prethodno snimljenih videozapisa, video uživo ostvaruje i do šest puta više interakcije od prethodno snimljenih video sadržaja. Razlog tome vjerojatno se može prepisati najvećem benefitu videa uživo, a to je autentično iskustvo i ljudski faktor u digitalnim marketinškim kampanjama.

4. Kratki VIDEO - Tik Tok/ Reels stil

U 2019. godini Tik Tok postao je jedna od najvećih društvenih mreža s preko 1 milijardu preuzimanja. Zabavan, dinamičan i edukativan sadržaj osvojio je generaciju Z te postao tema interesa i starijih generacija, ali i brendova. Ubrzo su i ostale društvene mreže omogućile kreaciju sličnog sadržaja, za koji se očekuje da će samo nastaviti rasti i u 2021. godini.

TikTok vratio je fokus na kreaciju kratkog, brzog i dinamičnog sadržaja u kojem njegovi korisnici mogu iskazati kreativnost i potaknuti nove trendove na platformi. Ovakav trend sadržaja nastavio se i u digitalnom marketingu. Brendovi su prepoznali da korisnici reagiraju na zaraznu muziku, humor, izazove, plesove, a trik za uspjeh ovakvog sadržaja nalazi se u sljubljivanju informativnog i zabavnog sadržaja.

5. Shoppable VIDEO

Shoppable video možda je najveći trend postignut u e-trgovini koji nastavlja ostvarivati rast. Putem shoppable videa moguće je ostvariti kupnju izravno iz videozapisa koji se prikazuje korisniku. Uz pomoć izbornika ili klika po ekranu, korisnika se povezuje direktno s proizvodom prikazanim u videu, u nekim slučajevima nije ni potrebno napustiti video da bi se ostvarila konverzija. Na taj način pojednostavile su se i ubrzale transakcije između brenda i potrošača, a potrošač više ne treba ručno pretraživati proizvod.

Izvori

Nastavite čitati